Kereskedelem – munkavédelem – szakszervezet

2018.06.28.

A munkabaleseti statisztikák azt mutatják, hogy szerencsére a kereskedelemre nem jellemző a halálos munkabaleset (bár egy is sok), de más munkabalesetek száma épp elég ahhoz, hogy ezzel a területtel is kiemelten foglalkozzunk.

Amíg bizonyos ágazatokban (építőipar, vegyipar, vasút stb.) már hagyományosan a szakszervezetek régóta jelen vannak ezen a területen, a kereskedelem jelentős átalakítását talán a szükségesnél lassabban követte a munkavédelemre, munkabiztonságra való odafigyelés a szakszervezet részéről is.

Kétségtelen, hogy a nagy multinacionális cégek megjelenésével egy újfajta munkakultúra jelent meg Magyarországon, melynek először a munkavállalók a munkabiztonság területén csak előnyős oldalát látták. (korszerű munkahely, öltöző stb.).

Szakszervezeti vonalon is óriási energiába került, hogy ezekbe a cégekbe a szakszervezet bekerüljön (a legtöbb nagy cégnél sikerült). Először a kereskedelemre jellemző munkaügyi kérdések kerültek előtérbe (természetesen a bér és juttatások mellett), mint a vasárnapi munkavégzés, műszakok szabályos kezelése stb.

Ma már azonban egyre többször kerülnek elő a munkakörnyezettel, pszichoszociális ártalmakkal kapcsolatos problémák is.

Ennek segítésében pedig az ott lévé bizalmiakon, az általunk támogatott munkavédelmi képviselőkön keresztül nekünk is meg kell felelnünk.

Galla Gyula KASZ