A munkavédelmi képviselők választásának elmaradásának szankciója

2018.06.20.

A munkavédelmi képviselők választásának elmaradása önmagában nem von maga után munkavédelmi bírságot.

Munkavédelmi bírságot csak a munkavállaló egészségét, testi épségét súlyosan veszélyeztető munkáltatóval szemben alkalmaznak, amit maximum 20 százalékkal növelhet többek között a munkavédelmi képviselő választás megszervezésének elmulasztása is.


A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény értelmében a hatóság munkavédelmi bírságot csak a munkavállaló egészségét, testi épségét súlyosan veszélyeztető munkáltatóval szemben alkalmaz. A munkavédelmi képviselő választás megtartásának elmulasztása súlyos szankciót korábban sem alapozott meg és ez a képviselő választásra vonatkozó új szabályok 2016. július 8-i hatályba lépését követően sem változott.


A munkavédelmi hatósági eljárás során, amennyiben munkavállaló súlyos veszélyeztetése miatt munkavédelmi bírság kiszabására kerül sor, a bírság összegének megállapításakor a bírságnövelő tényezőként vehető figyelembe többek között a munkavédelmi képviselő választás megszervezésének elmulasztása is. Ez azonban a munkavédelmi hatóság mérlegelési jogkörét képezi és a bírság összege legfeljebb 20%-kal emelhető meg. (A munkavédelmi bírság mértékére és kiszabására vonatkozó részletes szabályokról szóló 273/2011. (XII. 20.) Korm. rendelet alapján.)

A 10 millió forintos bírság szóba sem jöhet a munkavédelmi képviselők megválasztásának elmulasztása esetében.


Tehát munkavédelmi képviselő választás megtartásának elmulasztása miatt a munkavédelmi hatóság nem szab ki bírságot. A hatóságnak a súlyos veszélyeztetés miatt kiszabott munkavédelmi bírság összegének emelésére van lehetősége, legfeljebb a jogszabályokban meghatározott mértékig.