Esetismertetések megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásával kapcsolatosan - Eset 3

2018.08.03.

Eset 3.

34 éves nőbeteg, akinek második gyermeke születése után diagnosztizálták deréktáji porckorong sérvét. Édesanyjának és egyik testvérének is van hasonló betegsége. Szakeladóként dolgozik egy szupermarketben több, mint 10 éve. Hozzám hosszú táppénzes állományát követően került soron kívüli munkaköri alkalmassági orvosi vizsgálatra.

Megváltozott munkaképessége miatt orvos szakértői bizottság előtt nem járt, ám táppénzes ideje lejárt, így szabadságát töltötte, melyből már csak 3 hét volt hátra. Javasoltam a leszázalékolás elindítását és kértem, egyeztessen idegsebészével, hiszen – mivel fiatal – a műtéttel teljes gyógyulás volna elérhető és visszanyerhetné munkaképességét. Idegsebész azonban nem tartott szükségesnek műtétet, annak ellenére, hogy a hölgy erős fájdalommal él együtt és emelni szinte egyáltalán nem tud.

Táppénzes lehetőség méltányossági meghosszabbítására már nem volt lehetőség, így – a munkavállaló írásbeli beleegyezésével – megkerestem áruházvezetőjét és kértem, hogy a állapota javulásáig foglalkoztassa őt úgy, hogy mentesíti a kézi tehermozgatás alól. Ha az alkalmazott konzervatív terápia (gyógyszerek, fizikoterápia) eredményt hoz, korláttal ugyan, de ismét emelhet (pl. maximum 10 kg-ot). Az áruházvezető – a dolgozó által ott eltöltött több, mint 10 év dacára – határozottan elzárkózott a kompromisszumtól, így a dolgozó egészségileg nem alkalmas minősítést kapott a kézi tehermozgatásra való képtelensége miatt.

Konklúzió: A munkáltató elzárkózása lehetetlenné teszi a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatását, hiszen egyetlen dolgozó egészségét sem szabad kockára tenni, még átmeneti időre sem!
A társalgáshoz be kell jelentkeznie!
Amennyiben még nem rendelkezik fiókkal, hozzon létre egyet!