A „menj innen, és vidd el nem érdekel”

2018.07.09.

A munkavédelmi képviselő barátom berohant az irodámba, nagyon feldúlt volt, kiabált üvöltözött:

- Én ezt többet nem csinálom, elegem van, abbahagyom, nem csinálom! és dőlt belőle a keserv.

Megpróbáltam csitítani: - Ne görcsölj! Hát állj meg egy pillanatra! Mi baj van, mi történt?

 • -Hagyjál békén, én ezt nem csinálom! Hagyjál békén!
 • Azt mondtam: -Ha azt akarod, hogy békén hagyjalak, akkor miért jöttél ide hozzám?
 • -Akkor se csinálom tovább, elegem van!
 • Hosszas kérlelés és hosszas unszolás után végre kibökte, a problémája az, hogy nagyon csúnyán, emberi méltóságában alázta meg a főnök. Elzavarta őt, mikor egy munkavédelmi problémát próbált a főnökkel egyeztetni, és őt ez annyira rosszul érintette, annyira megbántotta, hogy őt személy szerint és a munkavédelmet ennyire nullának veszi a vezető, hogy úgy döntött, abbahagyja az egészet!
 • Ezt követően további hosszas könyörgést követően elmondott néhány részletet, hogy a főnök azt mondta, hogy takarodj és hogy menj a hülye problémáddal a fenébe, de nem, ő ezt nem akarja újra felidézni.
 • Végül még egy 10 - 15 perces unszolás után elmesélte az egész történetet. Ő az üzemcsarnokon keresztül közlekedve egy szakadt, töredezett pászmájú darukötelet talált és mivel volt már ezzel probléma, úgy döntött, hogy most azonnal felmegy az ügyvezető igazgatóhoz és megbeszéli vele, hogy mit kéne csinálni. Fel is ment, a titkárnő mondta neki, üljön le, mert a főnöknél vannak bent, tárgyalnak már elég régóta és nem tudja, mikor lesz vége, mert nagyon fontos ez a tárgyalás. A képviselő barátom, ahogy ott ücsörgött a titkárságon, hallotta, hogy bent nagy kiabálás van, többször hangosan bizony elég trágár szavakkal illették egymást a tárgyaló felek Aztán hirtelen kivágódott az iroda ajtaja, kirohant a főnök, megengedett nyakkendővel, zakó nélkül, és átviharzott a titkárságon. Ekkor felpattant a mi hősünk, oda penderült a főnök elé, és azt mondta, hogy főnök: - Nézd itt van már megint egy rossz darukötél, most már tényleg kellene valamit csinálni.
 • Eddig jutott, mikor a teljesen feldúlt főnök azt mondta, hogy takarodj a francba a daru köteleddel együtt,és ellökte magától, és kirohant a szobából.
 • Bizony nem volt egyszerű elmagyarázni a barátomnak, hogy a „menj innen, és vidd el és nem érdekel” nem a munkavédelmi képviselőnek, nem a daru kötélnek, nem a munkavédelem ügyének szólt, hanem annak a szituációnak, annak a problémának, amit ő saját maga okozott azzal, hogy rosszul mérte fel a kommunikációs helyzetet rosszul mérte fel azt a keretrendszert amiben az eredményes érdekérvényesítést egyébként meg lehetne csinálni, végre lehetne hajtani. És ezért nem a főnök a hibás hanem ő, a munkavédelmi képviselő, aki ezt a nagyon fontos érdekérvényesítésben nagyon lényeges kommunikációs szituációt rosszul mérte fel, és rossz megoldást alkalmazott.
 • Ö először ezt természetesen nem fogadta el. Tovább kellett Öt győzködni, hogy hívjuk fel az ügyvezető igazgatót, kérjünk tőle időpontot, amikor nyugodt körülmények között meg lehet tárgyalni ezt az egyébként tényleg nagyon lényeges és fontos, a munkavállalók egészsége és biztonsága érdekében meghatározó jelentőségű kérdést.
 • Végül felvette a telefont, időpontot kért ügyvezető igazgató fél órán belül fogadta, leültek megbeszélték együtt a kérdést, lementek az üzemcsarnokban ügyvezető igazgató rendelkezéseket hozott, és a problémát egyszer és mindenkorra megoldották. A munkavédelmi képviselőknél igen nagy problémát jelent, sokszor vicces, sokszor humoros, sokszor tragikus körülmények között, hogy az érdekérvényesítés során az oly fontos kommunikációt rosszul tervezi meg, rosszul vitelezi ki és ami még nagyobb baj, hogy a végén rossz következtetésre jutnak.
 • A munkavédelmi képviselő feladata nagyon fontos, ilyen apró kommunikációs banánhéjon jó lenne, ha nem csúsznának el komoly ügyek.
A társalgáshoz be kell jelentkeznie!
Amennyiben még nem rendelkezik fiókkal, hozzon létre egyet!