A munkavédelmi képviselő hozzáállásának fontossága

2018.07.09.
  • Egy paritásos munkavédelmi testület ülésen történt, hogy az egyebek napirendi pont során egy munkavédelmi képviselő szót kért, felállt és azt mondta ezen a februári ülésen, hogy ő úgy tájékozódott, a nyár az nagyon-nagyon gazdag lesz napsütésben és ráadásul az UV sugárzás mértéke is az átlagosnál nagyobb mértékű lesz. Ezért ő kezdeményezi, hogy a szabad levegőn szabadtéren munkát végző kollégák bőr védelméről, arc védelméről gondoskodni kellene. A munkáltató oldaláról megfogalmazták, hogy az egy nagyon fontos és nagyon ésszerű és nagyon aktuális kérdés nagyon jó, hogy ide került a paritásos testület elé! Csak az a kérdésünk, hogy hány munkavállalót érint, ez kellene ahhoz, hogy a megfelelő döntést most meg tudjuk hozni. A munkavédelmi képviselő kollega azt mondta, hogy hát ő ezt nem tudja. A munkáltató ezt sajnálattal vette tudomásul és azt közölte, hogy akkor ők majd utánanéznek, kigyűjtik, hogy hány ilyen munkavállalója van a cégnek, megnézik, hogy ebből mennyi férfi és mennyi nő, egyeztetnek a foglalkozás egészségügyi orvossal, milyen megoldások lehetnek, milyen bőrvédelem milyen, szemvédelem lenne a legeredményesebb és a leghatásosabb, és akkor mikor ezt ők elvégezték, akkor visszahozzák döntésre a következő paritásos testületi ülésre. A következő paritásos testületi ülés novemberben került megrendezésre…
  • Joggal vetődhet fel a kérdés, hogy ebben mi is a tanulság, meg mi ebben a humoros? Hát egyrészt ugye humoros maga az egész szituáció, az, hogy egy fontos kérdést egyáltalán így vesznek napirendre. Ezenfelül mindig kérdés a munkavédelmi képviselők részéről tulajdonképpen mit is akart csinálni? Egyszerűen csak jelezni akarnak valakinek valamit, ezzel megnyugtatta a lelkiismeretüket „hogy én szóltam!” vagy tényleg el akarnak intézni valamilyen fontos munkavédelmi kérdést. Ugye ebben a kis történetünkben azt láthatjuk, azon túl, hogy elkapott egy fontos témát alapvetően csak szerepelni akart, úgymond feladatot kívánt szabni a munkáltatónak, ahelyett, hogy ezt a fontos kérdést ténylegesen el akarta volna intézni. Mert, ha el akarta volna intézni akkor senki nem gátolhatta volna meg abban, hogy a munkaügyről bekéri az adatokat. A munkavédelmi képviselő munkavédelmi tárgyú témákban munkavédelmet érintő intézkedések vonatkozásában tájékozódhat, adatokat kérhet betekinthet különböző dokumentumokban. Tehát minden további nélkül meg tudta volna azt mondani, hány férfi és hány nő, pontosan milyen munkakörök érintettek a szabadtéri munkavégzésben és az ő számukra milyen bőr-, arc- és szemvédelem lenne kívánatos, megkonzultálhatta volna előre a foglalkozás egészségügyi orvossal, és a paritásos munkavédelmi testület ülésén nem csak az egyebekben szólalt volna meg, hanem egy konkrét le egyeztetett, valid, meggyőződéseken alapuló megoldási javaslattal állhatott volna elő, ami alkalmas lett volna arra hogy a paritásos munkavédelmi testület azonnal döntést tudjon hozni.
  • Fel kell tenni minden munkavédelmi képviselőnek azt a kérdést hogy „tulajdonképpen én mit is szeretnék, mit akarok, akarok-e egyáltalán valamit a munkavédelemben előmozdítani, el akarok intézni ügyeket vagy csak ilyen jelző, postás tevékenységet akarok elvégezni?
  • Nagyon fontos ennek megfelelően, hogy a munkavédelmi képviselő választás előkészítésében, az egész jelölési folyamatban kerüljön hangsúlyozottan kiemelésre az elvégezhető feladatok tartalma, a feladatban rejlő lehetőségek, és az általa elérhető eredmények széles spektrumának bemutatása.
  • Szilárd meggyőződésem, hogy a munkavédelmi képviselőségi rendszer nagyon jó, a munkavédelmi képviselő rendszerben rengeteg lehetőség van, a munkavédelmi képviselőt erre megfelelően szükséges lenne felkészíteni, a munkáltatóknak pedig ezzel a lehetőséggel élniük kellene. Élni, hogy ez -annyi-annyi más és sok munkavédelmi ügyhöz hasonlóan - ne csak papíron létezzen, hanem tényleges eredményeket is hozzon.
A társalgáshoz be kell jelentkeznie!
Amennyiben még nem rendelkezik fiókkal, hozzon létre egyet!