Védőruha – munkaruha

2018.06.28.

A munkavédelemmel foglalkozó szakemberek pontosan meg tudják különböztetni, hogy mi a különbség munkaruha és védőruha között.

A Munka Törvénykönyve ír a munkaruháról, nevezetesen, ha a munkavégzés a ruházat szennyeződésével jár – munkaruha adható.

A Munkavédelmi Törvény szól a védőruháról, aminek használata nélkül a munkavállalót baleset vagy foglalkozási megbetegedés érheti.

Az első tehát adható, míg az utóbbit a munkáltatónak adni a munkavállalóknak pedig, adott kockázat esetén viselni kell.

A gyakorlatban azonban a cégeknél keveredik a két téma, jellemző a munka- és védőruha szabályzat, melyben összeolvad a kettő. Ennek eredményeként például lejárati ideje lesz a védőruhának is (és nem addig viselhető, míg védőképességét megőrzi). Könyvelési szakemberek szerint így sokkal könnyebb kezelni az ilyen irányú költségeket, mintha külön szabályzat lenne (pedig ez lenne a kívánatos).

Gond van azzal is, hogy a védőruházatot a munkáltató mindig biztosítsa, különösen a ma divatossá vált atipikus foglalkoztatások esetén, lásd részmunkaidő (két 4 órásnak kétszer többe kerül, mint egy 8 órásnak), kiközvetített munkavállaló, diákmunka és különösen próbaidő alatt (pedig ez alatt is történhet baleset).

A munkavállaló sem mindig partner ebben, a számára kényelmetlen, de szükséges ruházatot nem szívesen viseli.

Bár a Munkavédelmi Törvény megjelenése óta már 25 év eltelt, a munkavédelmi tudatosság fejlesztésében – ezen a területen is – van még tennivaló.

Galla Gyula KASZ