Esetismertetés megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásával kapcsolatosan - Eset 2

2018.08.03.

Eset 2.

Kereskedelmi üzletlánc pénztáros munkakörben dolgozó 52 éves nő dolgozójának áruházvezetője telefonon megkeresett, hogy a 8 órás munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló „furcsán kezdett viselkedni”. Olyan dolgokat állít, amelyek nyilvánvalóan nem lehetségesek, pl. hogy az áruházban csak néha megforduló fiatal területvezető férfi őt szexuálisan zaklatja és csak ő miatta jön az áruházba. Kéri a beteg soron kívüli vizsgálatát.

A dolgozó szabályszerű beutalóval érkezik az orvosi vizsgálatra, ahol elmondja, hogy a területvezető az ő lakására jár „szerelmi légyottokra” és ő ennek félreérthetetlen jeleit látta a lakásában. Elmondja ugyanakkor, hogy a lakáshoz másnak nincs kulcsa és rács is van az ajtó előtt. Ő sem érti a dolgot, de mégis bizonyos abban, hogy így történt. Elmondja még, hogy nagyon zavarja, amikor kolléganői arról beszélgetnek, hogy miként ölték meg az ő édesanyját. Mint mondta, tudja, hogy édesanyja természetes halállal halt meg, de mégis zavarja, hogy kollégái erről beszélgetnek. Véleményét rendszeresen megosztotta kollégáival is, akik nem tudták mire vélni a dolgot. Ugyanakkor rendkívül kellemetlenek voltak elsősorban a területvezetőjét érő alaptalan vádak.

A dolgozót háziorvosához küldtem pszichiátriai osztályos elhelyezés céljából. Ez meg is történt és kb. 1 hónap múlva jelentkezett nálam ismét, kórházi zárójelentésével és területi pszichiátriai gondozó véleményével, mivel szeretett volna munkába állni. Miután az orvosi titoktartás alól a munkáltató felé felmentett, egyeztettem áruház vezetőjével, aki arra kért, ha csak egy kicsiny lehetőség is kínálkozik orvosilag a munkába állításra, ő nagyon szeretné tovább foglalkoztatni. Mint mondta, figyelni fognak rá, és ha bármilyen problémát észlelnek, azonnal jelzik. A dolgozó is nagyon örült a lehetőségnek és megígérte, hogy az általam előírt, 3 havonkénti időszakos orvosi vizsgálaton mindig meg fog jelenni és friss pszichiátriai gondozói véleményt fog hozni.

A munkaköri alkalmasságot megállapítottam azzal a korlátozással, hogy nem túlórázhat és a korábbit meghaladó pszichés megterhelésnek nem tehető ki. Az eltelt 3 év alatt a beteg mindig pontosan érkezett a vizsgálatokra, kizárólag hozzám hajlandó jönni és friss pszichiátriai véleményeket hoz. Munkáltatója szerint remek munkaerő, hiszen pontos, precíz és – betegsége ellenére – kollégái nagyon szeretnek vele dolgozni. Állapota stabil, a pszichiátriai gondozás eredményes.

Konklúzió: Noha a dolgozó eredeti munkaköre (szupermarket pénztáros) eredendően pszichés megterheléssel terhelt, a támogató munkahelyi légkörnek és a pozitív munkáltatói attitűdnek köszönhetően a munkavállaló teljes értékű munkát végezhet. Munkáltatója annak ellenére is ragaszkodik hozzá, hogy a dolgozó a megváltozott munkaképességére tekintettel általam javasolt szakértői vizsgálatot elutasította, így a rehabilitált dolgozók után járó kedvezményt a munkavállaló utána nem kaphatja meg.

A társalgáshoz be kell jelentkeznie!
Amennyiben még nem rendelkezik fiókkal, hozzon létre egyet!